Natten Før Julaften – en mørk komedie for høytiden

Det er lille julaften, og en alvekledd fyr bryter seg inn i et varehus, som er fullt av stjålne leker. Geir er ikke helt overbevist om at han er en alv, og ringer kompisen Simon, som straks betviler Geirs mentale helse. Sammen forhører de inntrengeren, som trygler om å få gå; for hvis han blir for lenge borte fra jobben, og tilgangen til det narkotiske pulveret «Julestemning», er det fare for at han kommer til å dø, som utvilsomt ville ødelagt hans egen jul, men trolig alle andres jul i tillegg.
02.Des.2016 – kl. 20:00

Kjøp billett her

03.Des.2016 – kl. 20:00

Kjøp billett her

04.Des.2016 – kl. 20:00

Kjøp billett her

 

N O R G E S — P R E M I E R E 

Spilles ved Provisoriet i Rådstua, Tromsø

kl. 20:00 den 2. – 4. desember

Anbefales ikke for barn.

Det stemmer det folk sier, det er f @ # n meg straks jul, igjen, og vi befinner oss i Geirs varehus fullt av stjålne leker og annet tyvegods. Livet har ikke vært så greit siden kona forlot han, og han savner sønnen sin. Det hele tilspisses når han overrumpler en fyr som forsøker å bryte seg inn. Innbruddstyven, som for anledningen er utkledd som alv, hevder å være ansatt i et Internasjonalt Gavedistribusjonsbyrå, og sier at julen står i fare for å måtte avlyses om han ikke slippes fri. Geir er ikke overbevist. Usikker på hvordan å håndtere situasjonen tilkaller han kompisen Simon, som straks stiller spørsmålstegn ved Geirs mentale helse. Sammen forhører de inntrengeren, som trygler om å få gå. For uten tilgang til det narkotiske pulveret «Julestemning», er det fare for at han kommer til å dø av abstinensene, som utvilsomt ville satt en demper for hans egen julefeiring, men også for alle andre, hvis man skal tro på noe av det han sier. Fyren skal ha poeng for originalitet, om ikke annet. Desperate tider for innbruddstyver.

Natten Før Julaften 
— er en mørk, vittig og sylskarp anti-julefortelling for voksne, som retter et søkelys mot julen, industrien, dysfunksjonelle familieforhold og all angst, forventning og skuffelser assosiert med disse. Selv om stykket i hovedsak er en mørk komedie, ligger det også en klangbunn av noe sårt og fint under, som de fleste vil kunne kjenne seg igjen i. Her møter vi Geir og Simon, samt Geirs prostituerte venn Michelle, i deres kamp for å finne nærhet og meningen med det hele, særlig under høytiden, som de alle har et særs anstrengt forhold til.

Forestillingen ble fremført for første gang ved The Red Room i London i desember 1995. Oppsetningen er nylig oversatt av Haakon M. A. Smestad og framføres for første gang på norsk under RadVent i Tromsø 2016.

Forfatteren
— Antony Neilson (født 1967 i Edinburg) er en skotsk manusforfatter og regissør ofte assosiert med ufiltrert og provokativt teater og er kjent for sin utforsking av sex og vold. Selv om han ofte er ansett som en pioner i in-yer-face-theatre har han uttrykt at han ikke liker beskrivelsen, fordi det antyder et forsøk på å drive vekk publikum, som aldri har vært hans målsetning. Han foretrekker heller at arbeidet kategoriseres som «eksperimentelt teater».

Teaterterminalen 
— er et prisvinnende teaterkomapni, stiftet i Bergen, nå med base i Tromsø. Den består av tre medeiere (Mari Sofie Andreassen, Harald Ottesen Nødtvedt og Haakon M. A. Smestad), og flere assosierte medlemmer. Teaterterminalens produksjoner retter ofte søkelys mot problemstillinger litt utenfor komfortsonen, og benytter humor som et viktig virkemiddel i å utforske disse. Kompaniets forrige produksjon "De Selektive" vant Bergensprisen i kategorien Årets Scenekunst. Til sommeren 2017 vil det også bli premiere av "Forholdet" under Festspillene i Nord-Norge.

Produksjon:
Haakon M. A. Smestad — Prosjektledelse, instruksjon, oversettelse
Harald Ottesen Nødtvedt — Co-produsent
Mari Sofie Andreassen — Co-produsent
Grettir Einarsson — Produksjonsassistent

På scenen:
Harald Ottesen Nødtvedt — GEIR
Haakon M. A. Smestad — SIMON
Jon Vegard Hovdal — ALVEN  
Turid S. Rivertz Vatne — MICHELLE

Fotograf: Mikkel Angelo Anchissi Jone

Takk til:
Mikkel Angelo Anchissi Joner (foto), Dukkenikkerne (kostyme), Nanna Elisabeth Berntsen (RadVent), Ingunn Rivertz Vatne (Solhov i Lyngen)