RadVent: Fugler som faller

Monolog av og med Ester Grenersen – et spill på liv og død.
13.Des.2013 – kl. 20:00

Speilsalen, Rådstua Teaterhus
Billettpris: 100/50/50

14.Des.2013 – kl. 14:00

Speilsalen, Rådstua Teaterhus
Billettpris: 100/50/50

Monolog av og med Ester Grenersen som tilbyr et fugleperspektiv på et personlighetsforstyrret system, der alt er redusert til funksjoner og menneskelig kontakt har blitt et spill på liv og død.

Hver morgen serverer Laila sin mann en næringsrik frokost, og sørger for at de har minst 15 minutter til å spise den sammen. Hun sykler hjemmefra til jobben på våpenbedriften nøyaktig klokken 0754 hver dag, og setter av 4 minutter og 6 sekunder til morgengymnastikk på kontoret.

Hun spiser lunsj med sine kolleger fra klokken 1207 til klokken 1221. Hun spiser to knekkebrød med egg og kaviar til lunsj hver dag. Det har hun gjort siden hun var 7. Men denne dagen går ikke ting helt som planlagt. Det begynner med en flokk døde fugler på plenen hennes.

96 stykker, for å være helt nøyaktig. Er det Laila som har forandret seg denne dagen eller verden rundt henne? Hva gjør Laila når de reglene hun har bygget livet sitt rundt ikke lenger gjelder?

Laila vet at det finnes sosiale koder hun ikke forstår, og dette prøver hun som best hun kan å gjøre opp for gjennom sin skarpe logiske sans. Dessverre er det ikke alle sosiale koder som kan settes inn i et logisk system og løses derfra, de aller færreste faktisk. Dette setter Laila i vanskelige, absurde og morsomme situasjoner i løpet av denne 30 minutter lange enakteren som foregår i hennes hjem og på våpenbedriften hvor hun jobber.

Stykket søker å sette fokus på de menneskene som oppfatter verden litt annerledes, og som gjennom sitt skråblikk på samfunnet rundt oss evner å se klart de mekanismene vi selv styres av, og har blitt blinde for. I sin søken etter å passe inn blir Laila et bilde på menneskene i det vestlige samfunn, og hvordan vi fungerer. Historien om Laila tilbyr et fugleperspektiv på et personlighetsforstyrret system, der alt er redusert til funksjoner og menneskelig kontakt har blitt et spill på liv og død.

"Fugler som faller" kom til under avgangsåret på Teaterhøgskolen ved KHIO i form av et ti minutter langt monologprosjekt. Den var del av et undervisningsopplegg i samarbeid med Ascehoug Forfatterskole, der studentene ble utfordret i å skrive dramatisk tekst for scenen. Prosjektet er utviklet med støtte fra Norsk Kulturråd.

Ester Grenersen(tekst/skuespiller) er utdannet skuespiller fra Teaterhøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo, 2007-2011. Hun har jobbet ved Riksteatret, Oslo Nye teater og Det Norske Teatret. Hun er medlem av frigruppen Fjerdeklasses Produksjoner.

Jo Adrian Haavind(medskapende) er utdannet ved GITIS Scandinavia og Teaterhøgskolen ved kunsthøgskolen i Oslo. Han har gjennom de siste årene medvirket i flere friproduksjoner, filmer, Brageteateret i Drammen samt Nationaltheatret. Medlem av Fjerdeklasses produksjoner.