Kjøp billetter her!
«Jeg har stor glede av å snakke med de gamle. De har tilbakelagt den veien vi alle skal gå og vet hvor den er ujevn og vanskelig og hvor den er jevn og lett.» (Platon)
Og det er nettopp det Samovarteateret har gjort i sin nyeste forestilling «Vodka, vann og glasnost – en foxtrot for tre». Gjennom samtaler og møter med mennesker som har levd "et langt liv" har Samovarteateret og regissør Bente S. Andersen skapt en forestilling som belyser noen av våre mest eksistensielle spørsmål.
Det handler om tro, håp og kjærlighet.
Om hvilke drømmer man har for framtiden som ung,
og hvordan disse drømmene påvirkes av samfunnet rundt en.
Det handler om å ta valg.
Valg som får konsekvenser.
Valg som gjør at livet ikke alltid blir som man først hadde tenkt.
I forestillingen skildres tre menneskers liv – tre skjebner, tre parallelle historier. Vi møter Gunnar, Vera og Viktor. Felles for karakterene er at de har opplevd tiden før, under og etter andre verdenskrig. Historiene fargelegges av musiker Sergey Gromov på trekkspill og sag. De formidles gjennom tekst, dans og nykomponert musikk.
«Mamma, stopp sokkan mine, æ ska til Moskva!»
«Det va ikke kommunismen æ va forelska i. For min del va det en russisk sykepleier, ho Natalya.
Men istedenfor Moskva, så dro æ til Kiruna lammi ho Regine» (Gunnar)
«Æ va partisan under krigen.»
«Krigsskip blei bomba og sank, på grunn av mæ, han Nestor og de andre.»
«Vi befridde Norge. Æ trudde ikke mine egne øra da æ hørte at grensa blei stengt. Stenge Norge grensa for oss? For mæ?» (Vera)
«Æ skyt ikke folk, sa æ. Æ blei fanga av tyskeran fordi æ ikke skjøt. Siden blei æ straffa av
russeran fordi æ ikke skjøt.»
«Krigsfange i Kirkenes, straffearbeid i Sibir.» (Viktor)
Regissør Bente S. Andersen har skapt en forestilling som er nær, nedpå og som berører sitt publikum. Forestillingen er spilt i Russland og Norge, på festivaler, som skoleforestilling og for de godt voksne. Forestillingen gir rom for ettertanke og refleksjon. For som filosof Søren Kirkegaard sier: «Livet kan bare forstås baklengs, men det må leves forlengs.»
Medvirkende
Regi og dramaturgi: Bente S. Andersen (Norge)
Tekst: Ingeborg Arvola (Norge)
Komposisjon og musikk: Jurgita Miezelyte (Litauen)
Koreograf: Patrik Häggström (Sverige)
Skuespillere: Turid Skoglund og Jan Egil Engnes (Norge)
Danser/skuespiller: Nikolay Shchetnev (Russland)
Musiker: Sergey Gromov (Russland)
Scenografi: Marie Steen Løwendahl (Norge)
Kostymer: Jenny Hilmo Teig (Norge)
Lysdesign: Jan Harald Jensen (Norge)
Tekniker: Roman Khoroshilov (Russland)
Produsent og turné: Audhild Andersen (Norge)
Markedsføring og turné: Theresa Haabeth Holand og Sofie Våga Mortensen (Norge)
Film og foto: Sergey Zhigaltsov (Russland)
Plakat: Anna Grønvik Randal (Norge)
Produksjon: Samovarteateret
Økonomiske bidragsytere
Barents Kult
Sparebank 1 Nord-Norge
Finnmark Fylkeskommune
Sør-Varanger Kommune
Kort om Samovarteateret
Samovarteateret er et profesjonelt teater etablert av Bente S. Andersen i Kirkenes i 1990. Teateret har 8 fast ansatte og engasjerer hvert år mellom 15 og 35 kunstnere til ulike produksjoner og prosjekter. Vi har et spesielt fokus på å jobbe med russiske scenekunstnere fra vårt naboland i øst, i tillegg til scenekunstnere fra Norden og Europa. I "Vodka, vann og glasnost" har vi engasjert medvirkende fra Norge, Russland, Litauen og Sverige.
Gjennom 23 år har Samovarteateret utviklet nyskrevet dramatikk og en egen Samovarmetodikk – en særegen måte å jobbe fram forestillinger på, signert regissør Bente S. Andersen. Prosessen med "Vodka, vann og glasnost" ble innledet med samtale og intervju av godt voksne nordmenn og russere med en spennende livshistorie. Deretter fulgte en periode med workshops, scenisk utforskning og arbeid med koreograf. Parallelt med dette har forfatter Ingeborg Arvola skrevet teksten, som er bearbeidet av regissør Bente S. Andersen, og deretter gjendiktet til russisk. Forestillingen har fått en form hvor nyskrevet tekst, bevegelse, nykomponert musikk, live trekkspillmusikk og flerspråklighet er flettet sammen til en helhet.
FOTO: Yngve Grønvik